Als je last hebt van aandachttekortstoornis (ADD), dan merk je dat je moeite hebt met je aandacht te vestigen. Je bent snel afgeleid en vergeet snel wat je moest doen of wat er is gezegd. ADD komt vooral voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen deze stoornis hebben. Het kan zijn dat iemand alleen last heeft van een aantal symptomen, maar niet allemaal. Daarnaast verschilt de ernst van de symptomen per persoon. ADD is niet hetzelfde als ADHD. Bij ADHD heb je naast problemen met je aandacht ook hyperactiviteit en/of impulsiviteit. Dus wat is ADD en wat te doen?

De symptomen van ADD

Wil je weten of je ADD hebt? Let dan op de volgende symptomen:
– Je bent snel afgeleid.
– Je vergeet makkelijk wat je moest doen of wat er is gezegd.
– Je maakt fouten omdat je niet goed oplet.
– Je bent rusteloos en kan niet stil zitten.
– Je praat veel en onderbreekt anderen vaak.
Als je last hebt van deze symptomen, dan is het verstandig om naar een arts te gaan. De arts kan je helpen om vast te stellen of je ADD hebt en welke behandeling voor jou het beste is.

Hoe wordt ADD behandeld?

Wanneer je ADD hebt, is het belangrijk dat je deze stoornis behandelt. De behandeling van ADD kan bestaan uit:
– Stimulantia: dit zijn medicijnen die ervoor zorgen dat je aandachtig bent en je beter kunt concentreren.
– Gedragstherapie: hier leer je hoe je met ADD om kunt gaan en wat je kunt doen om bepaalde symptomen te verminderen.
– Onderwijsbegeleiding: hierdoor leer je hoe je met ADD op school of werk kunt functioneren.
Alleen een arts kan bepalen welke behandeling voor jou het beste is. Wanneer je denkt dat je ADD hebt, ga dan naar de arts toe. Samen kunnen jullie bespreken welke behandeling voor jou mogelijk is.

Medische hulp voor ADD

Je kan alleen met een medische verklaring van een arts gebruikmaken van de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Deze vergoeding is er voor mensen die langdurig zorg nodig hebben. Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding, moet je aan bepaalde criteria voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar zijn en mag je niet werken of dagelijks naar school gaan. Ook moet je een vast laag inkomen hebben en geen vermogen opzij hebben staan. Als je hier aan voldoet, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de WLZ-vergoeding.

Wat te doen als je denkt dat je ADD hebt?

Het is belangrijk dat je bij klachten zo snel mogelijk naar dearts toe gaat. Wanneer je denkt dat je ADD hebt, maak dan een afspraak met de arts. Tijdens het consult zal de arts jou vragen stellen over jouw klachten en gedrag. Aan de hand van dit gesprek kan de arts bepalen of er sprake is van ADD of niet. Daarnaast kan de arts ook bloedonderzoek uitvoeren om andere aandoeningen uit te sluiten. Wanneer er sprake blijkt te zijn van ADD, dan zal de arts samen met jou bespreken welke behandeling voor jou mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *